Αναπαραγωγή Video στο OSX
Έχοντας αρκετά χρόνια προϋπηρεσία στα PC, παρόλα αυτά, ποτέ δεν συμπάθησα τον QuickTime player. Ήταν (και είναι πιστεύω) ένα βαρύ πρόγραμμα, που αναπαράγει συγκεκριμένα είδη Video και Audio και που ορισμένες φορές κρασάρει, ποτέ τον εαυτό του και πότε το σύστημα. Η εικόνα μου μετά την αλλαγή άλλαξε. Δεν μπορώ να πω πως τον λάτρεψα, αλλά μάλλον έχουμε μια σχέση αφέντη-εργάτη. Η σχέση του με την αντίστοιχη έκδοση για Windows μπορεί να χαρακτηριστεί και ως απλή συνωνυμία, αφού στο MacOS Χ νιώθεις μια στιβαρότητα όσων αφορά τον player.
Το μεγάλο μείον, και καλά κάνουν όσοι το χτυπάνε, δεν είναι το ότι ενώ πληρώνεις ούτως ή άλλως το λειτουργικό, δεν σου παρέχει όλο τον QuickTime, αλλά το ότι δεν μπορείς να δεις Fullscreen ότι επιθυμείς. Φυσικά κυκλοφορεί ελεύθερο ένα applescript που κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά από κανέναν δεν θεωρείται σοβαρή απάντηση στην κριτική. Βέβαια, αν επισκεφτείτε τηνεπίσημη σελίδα με τα Applescript για τον QuickTime, θα βρείτε όλες τις δυνατότητες που έχει ο QuickTime Pro, αν απλά προσθέσετε ένα "NOT" εκεί που ελέγχει ποια έκδοση υπάρχει εγκατεστημένη στο μηχάνημα.
Η λύση για το Fullscreen ονομάζεται "Front Row", και δεν είναι ακριβώς λύση. Είναι αυτό που μεταμορφώνει έναν υπολογιστή σε ένα δυναμικό Media Center! Με τα έξι πολύ απλά κουμπάκια του Apple Remote, ο χρήστης μπορεί να ακούσει την μουσική του, να δει τα DVD και τα βίντεο της επιλογής του, να κάνει μια επίδειξη από την συλλογή με τις φωτογραφίες του, ακόμα και να προβάλει τα κατεβασμένα podcasts (και vidcasts).
Read More with...
Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση δεν είναι που μπορεί να συνδεθεί με τα άλλα Macs του δικτύου του και να εκμεταλλευτεί τα κοινόχρηστα multimedia αρχεία τους, είναι που μπορεί να συνδεθεί με το Internet και να κατεβάσει trailer από νέες ταινίες!
Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό κατά την ταπεινή μου άποψη, από το να έχω αράξει στο κρεβάτι παρακολουθώντας τους "Lost" και να σπάει αυτήν την θρησκευτική ευλάβεια ο εκνευριστικός ήχος του κινητού τηλεφώνου που βρίσκεται στο κομοδίνο, ακριβώς δίπλα. Ακόμα πιο εκνευριστικό είναι όταν πρέπει να σηκωθώ από το κρεβάτι και να πατήσω το space για να σταματήσει η αναπαραγωγή! Γι'αυτό θεωρώ ότι το τηλεκοντρόλ είναι μια διαστροφικά πανέξυπνη ανακάλυψη, και η ιδέα της Apple να το ενσωματώσει σε κάθε Mac με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο! Κι εφ'όσων το πρόγραμμα για το οποίο σχεδιάστηκε το τηλεχειριστήριο, δεν είναι άλλο από το Front Row, το θεωρώ βασικό να μπορεί να αναπαράγει κανείς κάθε είδους κωδικοποίηση. Όπως οι φωτογραφίες που προβάλει και η μουσική και αναπαράγει το Front Row, έχουν τις ρίζες τους στο iPhoto και στο iTunes αντίστοιχα, έτσι και οι ταινίες και τα βιντεάκια που βλέπουμε, έχουν τις ρίζες τους στον QuickTime. Από αυτό συμπεραίνουμε το εξής: ότι μπορεί να αναπαράγει μόνο ότι αναπαράγει ο QuickTime, συν το ότι βλέπει από τον φάκελο Movies αυτά τα οποία αναπαράγει. Το δεύτερο πρόβλημα επιλύεται πολύ εύκολα, αφού αρκεί ένα alias (drag'n'drop με πατημένα τα command+option) από όπου θέλουμε στον φάκελο Movies, και είναι σαν να έχουμε της ίδια την ταινία στο συγκεκριμένο φάκελο.
Ο QuickΤime δεν είναι ο player που μπορεί να αναπαράγει και τα πιο πολλές κωδικοποιήσεις βίντεο από την μάνα του, και σε αυτό χρειάζεται βοήθεια. Η μεγάλη βοήθεια θα έρθει από το μέτωπο του open source, με το "συμπλήρωμα" ονόματι Perian, που αυτοπροσδιορίζεται ως ελβετικός σουγιάς για το QuickTime, και δεν έχει και άδικο εδώ που τα λέμε. Μπορεί να αναπαράγει κωδικοποιήσεις AVI, DivX, Xvid, 3ivX, Flash Screen Video, MS-MPEG4, Sorenson H.263, Truemotion VP6, και FLV, τα οποία τα παίζει απροβλημάτιστα. Μετά το Perian μου είχαν απομείνει τρία βασικά προβλήματα, εκ των οποίων έλυσα μόνο τα δύο. Το πρώτο ήταν ότι σε κάτι Xvid ο ήχος παρουσίαζε μια άρνηση να βγει από τα ηχεία, κάτι το οποίο επιλύθηκε εγκαθιστώντας το A52 Codec. Το δεύτερο οφείλεται στην επιμονή κάποιων ανθρώπων να κωδικοποιούν τα βίντεο και την μουσική τους σε format wmv και wma αντίστοιχα. Αλλά κι εκεί υπάρχει λύση και ονομάζεται Flip4Mac και είναι δωρεάν, αν δεν θέλετε να κωδικοποιήσετε σε wmv (γιατί να το κάνετε;) και απλά θέλετε να τα αναπαράγετε.
Το τρίτο και βασικότερο, για εμάς εδώ στην άκρη του κόσμου, είναι οι υπότιτλοι. Αν δεν είναι ενσωματωμένοι στο αρχείο βίντεο, ή αν δεν είναι DVD, καλύτερα να ξεχάσετε το Front Row. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι στην επόμενη έκδοση του Perian, θα εμπεριέχεται η δυνατότητα υποτίτλων, (και του format matroska) ρυθμίζοντάς το μέσω ενός ξεχωριστού Preference Panel. Μέχρι τότε όμως τι κάνουμε με τους υπότιτλους; Τη λύση θα δώσει πάλι το open source λογισμικό: VLC 0.8.6! Υπότιτλοι, Matroska, FLV, Divx, Xvid, WMA, WMV κτλ. είναι μόνο λίγες από τις δυνατότητες που μπορεί να αποδώσει, και το καλύτερο; Από αυτήν την έκδοση υποστηρίζει και το Apple Remote! Επίσης υπάρχει κι ένα χρήσιμο συνοδευτικό για το VLC, το VLC RAR-Loader, που πραγματοποιεί αυτό που υπόσχεται. Μεταφέρει στο VLC τα αρχεία video που εμπεριέχονται σε ένα, ή αν είναι χωρισμένη, σε πολλά αρχεία RAR, χωρίς να τα αποσυμπιέσουμε σε κάποιο χώρο του σκληρού μας. Open source εναλλακτική, αποτελεί και ο MPlayer OSX. Πονοκέφαλος εξακολουθούν να προκαλούν τα αρχεία της Real Media, όπου μόνον ο Real Player μπορεί να τα αποδώσει, μέχρι στιγμής δηλαδή.
Όπως θα έχετε καταλάβει, δεν τίθεται πρόβλημα συμβατότητας, και το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα που έχω συναντήσει είναι μια συμπίεση RIFF AVI από κάτι ξεχασμένους Γιαπωνέζους όπου δεν μπορώ να προβάλω τους ενσωματωμένους υπότιτλους...
4 σχόλια:
Ναι, αλλά όταν εγώ είμαι ένας end-user και απλά θέλω το αυτονόητο:
δηλαδή full screen αναπαραγωγή όλων των τύπων video, και δεν έχω τον χρόνο να το ψάξω, έχουμε πρόβλημα.
Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις αλλά σίγουρα, η χαρά της ανακάλυψης είναι πολύ μεγάλη όταν βρίσκεις λύσεις στα προβλήματα σου, ΑΛΛΑ όταν δεν έχεις το χρόνο να ψάξεις μένεις στα windows?
Για το θέμα του χρόνου, θυμάμαι πριν πολλά χρόνια, προτού μπω για τα καλά στο χώρο του διαδικτύου έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο για το NETSCAPE. Σε κάποιο σημείο, στην εισαγωγή αν δεν με απατά η μνήμη μου, έλεγε:
«Παλαιότερα, είχε σημασία να μπορούμε να έχουμε την πληροφορία, σήμερα (τότε που γράφτηκε το βιβλίο δηλαδή) η πληροφορία υπάρχει, σημασία έχει πόσο γρήγορα μπορούμε να την έχουμε.»
Εγώ θα συμπληρώσω, σήμερα η πληροφορία υπάρχει, και μπορούμε να την βρούμε γρήγορα, αλλά την θέλουμε και συμπτυγμένη, όσο τον δυνατόν πιο ουσιώδης.
Σίγουρα έχω συμπαθήσει τα mac αλλά δυστυχώς θέλω να κάνω την δουλειά μου τουλάχιστον στον ίδιο χρόνο που θα την έκανα και με το PC. Γίνεται…?
Καλά, υπάρχουν και άλλα προγράμματα που μπορούν να αναπαράγουν βίντεο, δεν είναι μόνο ο QT. πχ θυμάμαι ότι στα Win δεν χρησιμοποιούσα ποτέ τον Windows Media Player, αλλά πάντα και για τα πάντα είχα το Winamp, που και που τον Media Player Classic. Φυσικά, αν δεν υπάρχει χρόνος και όρεξη, όπου ο "end-user" θέλει να συνεχίσει απλά να κάνει την δουλειά του, δεν κάνει το switch. Τουλάχιστον αρνούμαι να δεχτώ ότι ο "end-user" δεν έχει το χρόνο να βάλει το VLC :-)
Όσο για τις πληροφορίες που λες, "το internet είναι σαν να προσπαθείς να πιείς νερό από πυροσβεστικό κρουνο". Αν δεν είσαι συνηθισμένος και δεν ξέρεις, θα παιδευτείς να πιείς νερό. Για Mac υπάρχουν πολλά και "μεστά" site για να βρεις αυτό που θες, σε χρόνο dt..
Τη δουλειά σου, στην χειρότερη, θα την κάνεις στον ίδιο χρόνο που κάνεις την δουλειά σου τώρα με τα παράθυρα.
Σωστό σε βρίσκω,WorldCitizeN. Να σου προσθέσω ακόμη ένα πρόβλημα, να τα κάνω 4? Δε θα ήταν ωραίο,να μπορείς να κάνεις έξοδο το Front Row στη δεύτερη screen?(π.χ. εγώ εκεί έχω μια 40'' lcd). Δοκίμασα αλλά με πολλά προβλήματα ένα scriptακι, που βρήκα. Δεν έπαιζε όμως το remote και μετά από αυτό είδα και το κάτω μενού να μην κουνιέται! (Κόλλησε το mac? Μπα,μάλλον θα νύσταζα και δε θα το είδα καλά!)... Τέλος πάντων,κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ καλό...
ούτε με mirror την οθόνη βλέπεις? Γιατί λογικά για να το θες στην (τεράστια) τηλεόραση δεν θα έχεις σκοπό να το χρησιμοποιήσεις...
Δημοσίευση σχολίου