Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2007

Άη Backup ρε, iBackup....

Πριν από 2-3 μέρες, ναι το παραδέχομαι, έκανα format στο Mac μου.. Παλιές συνήθειες που δύσκολα κόβονται, αν κι ο λόγος ήταν σοβαρός. Είχα κάνει την "βλακεία" να βάλω το GRUpdate της Rainbow στο μηχανάκι μου, που είχε ως αποτέλεσμα να μου εμφανίζονται ασυμβατότητες σε κάποια applescript (error 1728 που απ'ότι διάβασα οφειλόταν στη γλώσσα, κι ενώ ήταν πρώτη τ'αγγλικά συνέχιζε να μου το παρουσιάζει) αλλά και σε αρκετά άλλα πράγματα.

Φυσικά δεν είμαι τόσο γενναίος να σβήσω όλο το σκληρό μου, εφ'όσων λειτουργούσε και απλά παρουσιάζε κάποια "minor" προβλήματα. Είχα τον "πιστό" μου φίλο να πάρει ότι ρυθμίσεις και αρχεία είχα σε αντίγραφα ασφαλείας, και να τα βάλει πάλι πίσω στη θέση τους την κατάλληλη στιγμή, το iBackup! Έτσι τώρα δεν έχασα ούτε την οργάνωση των γραμματοσειρών μου από το Linotype FontExplorer, ούτε τις ρυθμίσεις και τα Bookmarks των Safari και FireFox, ούτε τα Mail μου, ούτε καν τις ρυθμίσεις του VLC! Πρέπει όμως να ξαναπέρασω τα Serials από τις εφαρμογές που αγόρασα και κατέβασα από το MacAppADay.
Οι Cocoa εφαρμογές, που αποτελούν την πλειοψηφία στο OSX, αποθηκεύουν τις ρυθμίσεις τους στους φακέλους (το " ~/ "για τους "αμύητους είναι ο φάκελος του κάθε χρήστη) :

/Library/
/Library/Application Support
/Library/Preferences
~/Library/
~/Library/Application Support
~/Library/Preferences

και με αυτόν τον τρόπο είναι πάρα πολύ ευκολο και να αποθυκεύσετε τις ρυθμίσεις σας, και να τις επαναφέρεται, αλλά και να τις τροποποιήσεται! Κατά μια απλή προσέγγιση αυτό κάνει και το iBackup, με κάποιες προσθήκες.
Το πρόγραμμα αυτό που κάνει είναι να έχει μια λίστα αποθηκευμένη στο φάκελο ~/Library/Application Support/iBackup και να δημιουργεί ένα .plist για κάθε εφαρμογή. Έτσι στην εφαρμογή εμφανίζεται μια λίστα από εφαρμογές που τσεκάρετε ποιές από αυτές θέλετε να πάρετε BackUp. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να προγραμματιστεί μια ημέρα ή και κάθε ημέρα της εβδομάδας που να κάνει την δουλειά αυτόματα. Αυτό που θέλω να κάνει, αλλά δεν το κάνει είναι να "μετουσιώνει" όλο το αντίγραφο ασφαλείας σε ένα compressed και encrypted .dmg . Το κάνω όμως χειροκίνητα, απλά πετώντας το φάκελο στο εικονίδιο του Disk Utility.

Hint - it :

Όπως είπαμε, υπάρχει μια λίστα που επιλέγουμε προγράμματα, αλλά τι γίνεται όταν αυτή η εφαρμογή δεν υπάρχει... Υπάρχουν 2 λύσεις εδώ:

✓ Περιμένουμε να έρθει το (τακτικό) update τις λίστας,
✓ Δημιουργούμε το δικό μας update



Η διαδικασία είναι αρκετά απλή,

✓ Αρχικά βρίσκουμε τις ρυθμίσεις στους φακέλους που αναφέρθηκαν πιο πάνω (κατα προτίμηση μόνο του σε αυτές που αναφέρονται στο χρήστη ή απλά πετάμε το πρόγραμμα στον AppZapper και μας εμφανίζει όλα τα πράγματα που αναφέρονται στην συγγεκριμένη εφαρμογή),
✓ Επιλέγουμε τα αρχεία και τους φακέλους, ανοίγουμε ένα TextEdit, (Plain Text πάντα) τα πετάμε πάνω και μας εμφανίζεται το path του αντικειμένου. Θα μας βγεί κάπως έτσι : "/Users/worldcitizen/Library/Application Support/Quicksilver", αυτό το μετατρέπουμε σε "~/Library/Application Support/Quicksilver".
✓ Αφού μαζέψουμε όλα τα αντικείμενα που θέλουμε για μια συγγεκριμένη εφαρμογή, ανοίγουμε ένα .plist από το "~/Library/Application Support/iBackup/Application Preferences", πχ το Adium X με το TextEdit και από

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple Computer//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<array>
<string>Adium X</string>
<string>0.1</string>
<string>~/Library/Application Support/Adium 2.0</string>
<string>~/Library/Preferences/com.adiumX.adiumX.plist</string>
</array>
</plist>
για τον QuickSilver γίνεται :

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple Computer//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<array>
<string>QuickSilver</string>
<string>0.1</string>
<string>~/Library/Application Support/Quicksilver</string>
<string>~/Library/Preferences/com.blacktree.Quicksilver.plist</string>
</array>
</plist>
Αυτό το αρχείο το σώζουμε στον φάκελο από όπου το πήραμε με το όνομα QuickSilver.plist . Με αυτόν τον τρόπο προσθέσαμε την εφαρμογή μας στην λίστα του iBackUp.
Από εδώ θα πάρετε αυτά που έχω φτιάξει μέχρι στιγμής ( 1passwd, AcidSearch, Chax, QuickSilver ).

span.fullpost {display:inline;}

2 σχόλια:

javapapo είπε...

σωστός σωστός θα το φυλάξω να το μελετήσω και κατα την διάρκεια του τριημέρου...σωστός

WorldCitizeN είπε...

Ευχαριστώ! Απλά πραγματάκι που σου λύνουν τα χέρια :)

PS. Θενκς για το link :-)